Християнски Портал Тясната Порта

Място за Християнско общение - ( Един Бог , Една вяра , Една църква )

Вход

Забравих си паролата!

Януари 2019

ПонВтоСряЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Календар Календар

Кой е онлайн?

Онлайн е 1 потребител: 0 Регистрирани, 0 Скрити и 1 Гост

Нула


[ View the whole list ]


Най-много потребители онлайн: 15, на Пет Мар 07, 2014 8:37 pm

Социални мрежи-Връзки

Социални мрежи:
      facebook.com
      twitter.com
      myspace.com
      netlog.com

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

Top posters


Сигнал до Главния прокурор за подбуждане към дискриминация и враждебно слово

Share

Poll

Имали дискриминация и етническо напрежение в България

[ 1 ]
100% [100%] 
[ 0 ]
0% [0%] 

Общо гласове: 1
avatar
moisei
Admin

Брой мнения : 277
Join date : 22.04.2012
Age : 45
Местожителство : гр. Сливен

Сигнал до Главния прокурор за подбуждане към дискриминация и враждебно слово

Писане  moisei on Пет Дек 07, 2012 3:06 pm

С И Г Н А Л
ОТ
ИВО СТЕФАНОВ КОЙЧЕВ
ОТНОСНО: ПОДБУЖДАНЕ КЪМ ДИСКРИМИНАЦИЯ И ВРАЖДЕБНО СЛОВО
СРЕЩУ: КЕВОРК ТАКВОР КЕВОРКЯН – ЖУРНАЛИСТ И ПУБЛИЦИСТ
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,
На 22 октомври 2012г. в сайта [Only admins are allowed to see this link] бе публикувана статията „Боклуци” („Тест за овчедушие“) от Кеворк Кеворкян. Същата статия е публикувана и в брой 7096 от 23.10.2012 г. на в. Стандарт. Също така и статия със заглавие “Левски, Йото и циганите. Българската рая ще мълчи и кротува”, подписана от същия автор, е публикувана от сайта afera. bg на 26.10.2012, както и в брой 44 от 27.10.2012г. на в.Уикенд.
В горецитираните статии авторът Кеворк Кеворкян открито и директно определя хората от ромския етнос като „животни”, „получовеци“, „боклуци“, „скотове“, „лични врагове“.
Съдържанието на същите считаме, че е обективиране чрез изразяване на идеи, вярвания, информация или желания, предназначени и годни да мотивират обществеността като техен адресат към поведение на неблагоприятно третиране на трети лица на основата на признак на различие.
В конкретния случай с неприкрита и основна ЦЕЛ формиране на негативно отношение, което е насочено към целия ромски етнос в България.
Следните цитати от горепосочените статии са крайно показателни:
„Писал съм много пъти за тия боклуци, за тия вандали, или направо казано – животни.”
„Трябва да приемем тези вандали като свои лични врагове.”
„Как ще бъде очертана и поставена границата пред подобно зло, пред подобни черни от неблагодарност сърца…“
„Дори сега, когато казвам това, се чувствам омерзен и унизен от тия идиоти, от тия получовеци“.
„Това не са дребни кокошкари, това са истински бандюги”.
„Искам да ги видя тези гадове, искам ги в студиото си – искам заедно да проучим този животински вид, докато не са направили нещо още по- скверно.“
„Ония животни от Добрич знаят и това – не си мислете, че това са някакви лумпени, нищо подобно, те вече са организирани типове, на които им внушават, че българите са идиоти, че за нищо не стават, че не могат да разделят сламата на две магарета.“
„Това не са случайни екзалтации на някакви животни – а последни приготовления преди Големия Взрив.“
„Не разбирате ли, че няма връщане назад – тези животни вече са си направили сметките. Българите сега щели да организират отряди – но циганските вече съществуват. Идеите им отдавна са приютени във Фейсбук, там ги проверяват, скоро ще си намерят и техния мангалски Ян Палах – ще убият някой кирливец и сетне ще припишат това на овчедушните българи.”
„Това не са мангалите от някой катун – това са добре облечени млади хора, също и добре научени, къде да се целят и в какво да ударят.”
Изнасянето в публичното пространство на подобни изявления като горецитираните, чрез печатни и електронни медии от публична личност като Кеворк Кеворкян е причина за манипулиране на обществените нагласи, реално и директно подбуждане към дискриминация, което от своя страна всява и неизбежно води до етническо напрежение. Резултатите са видни от коментарите във форумите на българските ежедневници и интернет сайтове.
Въпросните статии, умишлено, пряко и непосредствено насърчавават, дават указания, оказват натиск и склоняват читателя към извършване на дискриминационен акт. В случая подбуждащият е личност, разполагаща с трибуна, достатъчно достъпна, за да се приеме, че е в състояние да повлияе на широката общественост. Социалният и служебен статус на подбуждащия, достъпът му до медии, общественият му авторитет и някои други обстоятелства, също са с решаващо значение.
Съдържанието на статиите може да се възприеме като едно открито враждебно слово. Слово, което независимо от изразното средство (печат, символ и т.н.) разпространява, насърчава, внушава или оправдава чувство на омраза (ненавист) и нетърпимост на основата на защитен признак, какъвто е етническият.
Въпреки че в същността си статиите са отнесени към конкретни случаи, то авторът не се ограничава само до извършителите на конкретното деяние, а описва и квалифицира целия ромски етнос.
Повтарянето на етническата принадлежност на извършителите на конкретни деяния, а именно ромската общност и използуването на наименованието на тази етническа общност като цяло в статиите, създава впечатлението, че фактът, че извършителите на деянието са „цигани”, е толкова важен, колкото укоримостта на поведението им.
Считаме, че съдържанието на горецитираните статии, подписани от Кеворк Кеворкян като техен автор, насажда в обществото крайно негативно отношение, презрение, ненавист, основани на етническа принадлежност. Открито и безпрецедентно в същите се призовава към насилие и се насажда омраза.
Разглеждането на поведението на отделни хора в тясна връзка с принадлежността им към някоя етническа общност в международноправен и европейски аспект се счита за проява на нетолерантност и бариера за взаимното уважение и разбирателство между различните етноси по света, тъй като води до вражда и омраза на етническа основа. Езикът на омразата няма легална дефиниция във вътрешното ни законодателство. Определението за това е дадено в Препоръка №20 от 1997 г. на Комитета на министрите на Съвета на Европа за езика на омразата, в приложението към нея, в позиция „обсег”. Според определението в тази препоръка езикът на омразата ще се разбира като обхващащ всяка форма на изразяване, която разпространява, подтиква, насърчава или оправдава расова омраза, ксенофобия, антисемитизъм или други форми на омраза, основаващи се на нетолерантност, включително: нетолерантност, изразяваща се в агресивен национализъм и етноцентризъм, дискриминация и враждебност към малцинствата, преселниците и имигрантите.
Разпоредбите на чл. 39, 40 и 41 от Конституцията на Република България утвърждават като основни права на личността правото свободно да се изразява и разпространява мнение, свободата на словото и печата, правото да се търси, получава и разпространява информация – т.нар. комуникационни права. Тези права, с оглед високата им обществена значимост, подлежат на ограничение по изключение, само за да се осигурят защита на конкуриращ интерес и право, с цел охраната на други, също конституционно защитими права и интереси, и може да става единствено на основанията, предвидени в Конституцията. Сред тези основания възможността да се осъществи намеса в комуникационните права, когато те се използват за накърняване на правата и доброто име на другиго, е най-голяма, тъй като по този начин се охраняват честта, достойнството и доброто име на личността, съгласно чл. 4, ал. 2 и чл. 32, ал. 1, изр. 2 от Конституцията. В Преамбюла на Конституцията достойнството на личността е издигнато във върховен принцип. То, според конституционните разпоредби – чл. 4, ал. 2 и чл. 32, ал. 1 се гарантира от държавата и всеки има право на защита срещу посегателствата, които го накърняват.
Достойнството като присъщо на човешката личност, от което произтичат равните и неотменими права на всички членове на човешкото общество, е признато и в Преамбюла на Всеобщата декларация за правата на човека и на международни договори, по които България е страна – Международния пакт за икономическите, социалните и културните права и Международният пакт за гражданските и политическите права. Тези международни договори задължават държавите – страни по пакта (чл. 2) да гарантират и да осигуряват упражняването на съответно признатите права.
Настоящият сигнал отправяме с искане да се разпореди извършването на нужните действия от компетентните органи, с цел установяване налице ли е извършено от страна на Кеворк Кеворкян престъпление с дискриминационен елемент по смисъла на чл.162, ал.1 от НК.
Приложение:
Копие на статията „Боклуци” („Тест за овчедушие“) от Кеворк Кеворкян, публикувана на 22 октомври 2012г. в сайта [Only admins are allowed to see this link]
Копие на статията „Боклуци” („Тест за овчедушие“) от Кеворк Кеворкян, публикувана в брой 7096 от 23.10.2012 г. на в. Стандарт.
Коментари към статията „Боклуци” („Тест за овчедушие“) от Кеворк Кеворкян. [Only admins are allowed to see this link] [Only admins are allowed to see this link]
Копие на статията „Левски, Йото и циганите. Българската рая ще мълчи и кротува” от Кеворк Кеворкян, публикувана от сайта afera. bg на 26.10.2012г.
Копие на статията „Левски, Йото и циганите. Българската рая ще мълчи и кротува” от Кеворк Кеворкян, публикувана в брой 44 от 27.10.2012г. на в.Уикенд.
Коментари към статията „Левски, Йото и циганите. Българската рая ще мълчи и кротува” от Кеворк Кеворкян – [Only admins are allowed to see this link] [Only admins are allowed to see this link]

    В момента е: Пон Яну 21, 2019 2:55 pm