Християнски Портал Тясната Порта

Място за Християнско общение - ( Един Бог , Една вяра , Една църква )

Вход

Забравих си паролата!

Септември 2018

ПонВтоСряЧетПетСъбНед
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Календар Календар

Кой е онлайн?

Онлайн е 1 потребител: 0 Регистрирани, 0 Скрити и 1 Гост

Нула


[ View the whole list ]


Най-много потребители онлайн: 15, на Пет Мар 07, 2014 8:37 pm

Социални мрежи-Връзки

Социални мрежи:
      facebook.com
      twitter.com
      myspace.com
      netlog.com

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

Top posters


Какво е Бог ?

Share
avatar
moisei
Admin

Брой мнения : 277
Join date : 22.04.2012
Age : 45
Местожителство : гр. Сливен

Какво е Бог ?

Писане  moisei on Нед Юни 03, 2012 5:37 pm

Ако зададете на себе си или на други въпроса: що е Бог?, ще получите най-различни и неочаквани отговори. Теолозите и повечето философи ще сметнат самото възникване на подобна мисъл за кощунство, защото човешкият разум е твърде слаб и немощен за подобна непосилна за него задача. Натрапва се сравнението: нима разумът на мравката е подготвен да осъзнае що е човек в неговата физическа, психическа, интелектуална и духовна същност?

И все пак най-светлите умове на човечеството постоянно са търсили отговор на този въпрос. Ще бъде любопитно и ние да надникнем в някои от тези опити.
Емануил Кант, философ: „Това е нещо единно в своето същество, просто в своята субстанция, дух по своята природа, вечно по продължителността на съществуването, неизменно по своето качество, абсолютно значително само по себе си в отношение към всичко възможно и действително. То е Бог“.

Георг Хегел, философ: „Бог е абсолютно истинно въобще, от когото всичко изхожда и към когото всичко се възвръща, от когото всичко зависи и извън когото нищо няма абсолютно истинна самостоятелност.“

Пиер Тейяр де Шарден, учен-антрополог: „Той е крайната точка, където се сливат всички реалности. Бог е безкрайно дълбок и дискретен. Той е безкрайно близък и се ралива навсякъде. Именно защото Той е Центърът, Той обема със себе си цялата сфера“.
Ричард Карски, астроном: „Щом човек се замисли върху проблема за безкрая на Времето и Пространството, той неизбежно стига до ясната и вярна мисъл за Бога“.

Из книгата „Дзиан“, II хил. преди Христа: „Не е имало нищо. Само тъмата изпълваше безпределното Всичко. Не е имало време… Не е имало Вселенски разум, защото не е имало същества, които да го вместят. Не е имало нито безмълвие, нито звук, защото не е имало слух, за да се усети той. Не е имало нищо, освен нерушимото вечно дихание, не познаващо дори себе си. Само единната форма на съществуване – безпределна, безкрайна и безпричинна се е простирала, потопена в сън, лишен от съновидения. Живот безсъзнателен е пулсирал във вселенското пространство“.

Това единно и безкрайно начало съществува винаги. Именно то е получило названието Абсолют.

Ето няколко определения които ми харесаха и ги публикувам за да имаме някаква насока когато размишляваме върху думата бог . Да имаме някаква представа що е бог като титла и функция.

Искам да обърнем внимание на няколко стиха : ИЗХ 18:11 , ЛЕТ 2:5 , 2ЛЕТ 32:14 , ПС8:6 ,ПС95:3 , ПС97:7 , ПС135 :5, ЕРМ 7:8, ДАН 4:9, СОФОНИЯ 2:11, 1 КОР 8:5 , ГАЛ 4:8.

Винаги съм си задавал въпроса защо първата заповед , е да нямаш други богове освен мен. Нима Бог се притесняваше , че някои може да заеме неговото място. След това той добавя ,,защото аз съм Бог ревнив“. Нима Бог може да ревнува хората от немите идоли и от неща които нямат никаква стойност , нито могат да сторят нещо. По превода на месианик това е думата ( ел )- ревнив. От какво ревнува Бог.

Има няколко божества споменати в словото , на които хората са се покланяли и са почитали. На друго място се споменава че са се покланяли на небесното войнство , което ми навява мисълта че хората са познавали и други духовни същества.
Едно нещо обаче е много важно , че Бог ревнува за нас и държи много да го почитаме и да му се покланяме. Интересното обаче е че и друг иска поклонение и почит и това е луцифер(сатана).(МАТЕЙ 4 : 9.10).
Какво още виждаме чрез словото и живота че много хора ( племена) са се заблуждавали и продължават да се заблуждават в поклонението си и почитта си, като се покланят на творението а не на Твореца.

Защо и какво имам в предвид като пиша за всичко това. Идеята е да разберем че думата бог е титла , а не личност, и много често тя се употребява и се среща , като определение за духовни и свръхестествени същества които действат на земята . Хората са винаги склонни , да титоловат някое духовно или физическо същество със свръхестествени способности с титлата Бог.
Има ли такива същества и какво библията ни казва за тях?
Разбира се че има , даже бих казал че духовният свят е много по реален от материалният , защото всичко което ни заобикаля ,произхожда от духовният свят , които на нас ни е твърде непознат , съмнителен и неясен.
Затова и Господа ни казва ако за земните неща ви говоря и не ме разбирате, как да ви говоря за небесните?
Какъв е духовният свят и какви са духовните същества , с какви знания и сила разполагат, това са все въпроси които ни интересуват и ни карат да стоим нащрек.
Защо Бог толкова умело е прикрил следите си и е оставил токова много въпроси, които всъщност имат отговори ,които ние трябва да открием.
Бог е преди всичко , всичко онова което ние не сме и не мощен да бъдем. Той е творец,силен,справедлив,любящ и всезнаещ. Той е първопричината на всичко което съществува като дух и материя.
Кои и Какъв е БОГ , Как разсъждава , Какви намерения има ,са много важни въпроси.

    В момента е: Пет Сеп 21, 2018 10:27 pm