Християнски Портал Тясната Порта

Място за Християнско общение - ( Един Бог , Една вяра , Една църква )

Вход

Забравих си паролата!

Декември 2018

ПонВтоСряЧетПетСъбНед
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Календар Календар

Кой е онлайн?

Онлайн е 1 потребител: 0 Регистрирани, 0 Скрити и 1 Гост

Нула


[ View the whole list ]


Най-много потребители онлайн: 15, на Пет Мар 07, 2014 8:37 pm

Социални мрежи-Връзки

Социални мрежи:
      facebook.com
      twitter.com
      myspace.com
      netlog.com

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

Top posters


Кой и Какво е Светия Дух ?

Share
avatar
moisei
Admin

Брой мнения : 277
Join date : 22.04.2012
Age : 45
Местожителство : гр. Сливен

Кой и Какво е Светия Дух ?

Писане  moisei on Сря Юни 06, 2012 7:05 pm

Сега основното разбиране за Светият Дух , че това е едно от проявленията , лицата , личностите на Израелевият Бог , познат ни от старият завет в библията .

На база от писаното и преживяното от нас самите ние трябва да имаме становище , Светият Дух личност ли е или е просто силата ( животворната енергия) на всевишният Бог , която Той употребява според необходимостта и ситуацията .

Ако приемем , че е личност , то тая личност отделна ли е от самият Бог или е самият Бог , защото в библията се казва , че Бог е Дух и се предполага , че Духът на Бога е също Свят . Ако говорим за друг Свят Дух , отделен от Божият Дух , тогава Светите Духове стават два , а личността на Бог една .

Да , но библията е категорична , че Бог е един , единствен и самият Бог държи да бъде познат и почитан като единствен .
Ако приемем , че Светият дух е отделна различна личност от Йехова , тогава трябва да игнорираме целият стар завет и закона , тъй като основното разбиране в старият завет е , че няма друг Бог освен Йехова , който се явяваше на хората и с много различни имена .

Трябва да имаме и нещо друго в предвид когато говорим за Дух , именно че думата се употребява в библията на различни места в различен смисъл . Веднъж се говори за Дух като за личност , друг път като сила идваща от Всевишния , и друг път като емоционално преживяване .
Според мен точно тук е уловката за разтрояването на Бога и за еретичната доктрина на триединството в смисъла на един Бог с три лица .

Така , че не трябва да объркваме понятията в Библията , къде какво се има в предвид като се говори за Дух . Според мен няма никаква разлика между Бог и Светият Дух когато говорим за личности , това е една и съща личност спомената в писанията по различен начин .

Когато обаче говорим за Светият Дух , като сила изпратена от Бога върху даден човек трябва да имаме в предвид , какъв е този процес и как става това и дали е въобще възможно . Ето какво казва библията .


Числа 11:25 Тогава Господ слезе в облака и говори с него, и като взе от духа, който беше на него, сложи го на седемдесетте старейшини; и като застана на тях духът, пророкуваха, но не повториха.
Тук Бог взема от Духа който е в Моисей за да го постави , върху израелевите старейшини и разпределя отговорностите и дарбите така , че да може всеки от старейшините да има силата да служи на Бога и на народа подобаващо .
Защо обаче Бог , не изпрати от своят Дух върху старейшините , а взе от Духа които беше предварително поставил в Моисей .

Виждаме , че силата на Бога може да бъде изпращана и местена от човек на човек и тая сила е наречена Дух .

Друг случай.


4 Царе 2:9 След като преминаха, Илия каза на Елисей: Поискай какво да направя за тебе, преди да бъда отнет от теб. Елисей отвърна: Моля, нека бъде в мене двоен дял от духа ти.


И друг случай .

Марко 5:30 И веднага Исус, като усети в Себе Си, че от Него излезе сила, обърна се към множеството и попита: Кой се допря до дрехите Ми?

Тая сила е същият Свят Дух за когото говорим в случая , защото всичко което правеше Христос го правеше , чрез тази сила или дух . Нека сега да видим чии е Духът върху Христос .


28. Но ако Аз изгонвам бесовете чрез Божия Дух, то Божието царство е дошло върху вас.(Мтей 12)

Лука 11:20 Но ако Аз с Божия пръст изгонвам бесовете, то Божието царство е достигнало до вас.Христос вършеше всичко това чрез Божият Дух , който е и Светият Дух , който е и самият Йехова .

Йоан 14:10 Думите, които Аз ви казвам, не ги говоря от Себе Си; но Отец, който пребъдва в Мене, върши Своите дела.

Canito

Брой мнения : 2
Join date : 16.01.2014

Бог е един а в същото време има три лица , които са Бог, в този ред: Отец, Син и Святия Дух.

Писане  Canito on Чет Яну 16, 2014 9:32 pm

Бог е един, а не много. Това е основата на нашата монотеистична вяра (Изх. 3:13-15; 20:2-3; Вт. 6:4-7). Божествеността на Трите лица на Бога: Отец (1 Кор. 8:4,6; 1 Тим. 2:5-6), Син (Фил. 2:5-11; Евр. 1:1-10) и Святи Дух (Д.А. 5:3-4; Йн. 16:8-11) е неоспорима. Триединността на Бога не е Библейско противоречие (1 Йн. 5:7; Бит. 1:26; 11:7; Ис. 6:8; 2 Кор. 13:14). Троицата е вечна. Бог винаги е съществувал в три лица: Отец, Син, Святи Дух.

Д.А[5:3] Но Петър каза: Анание, защо сатаната изпълни сърцето ти да излъжеш Духа Светаго и да скриеш от стойността на нивата?
[5:4] Докато беше непродадена, не беше ли твоя, и като я продаде, стойността не беше ли в твоя власт? Защо вложи в сърцето си това нещо? Ти излъга не човеци, а Бога


Canito

Брой мнения : 2
Join date : 16.01.2014

ЗА СВЕТИЯ ДУХ КАТО ЛИЧНОСТ

Писане  Canito on Пет Яну 17, 2014 12:43 pm

а) Да разгърнем св. Библия. - Ние намираме трите лица на Св. Троица в първите три стиха на Библията.

„В начало Бог сътвори небето и земята" (Бит. 1:1). Тук имаме Бог Отец.

„А земята беше безвидна и пуста; тъмнина се разстилаше над бездната, и Дух Божи се носеше над водата" (Бит. 1:2). В този стих вече се говори за Бог Дух Свети.

„Рече Бог: да бъде светлина. И биде светлина" (Бит. 1:3). Тук излиза вече Словото, Бог Син.

По този начин трите Лица (Ипостаси) на Пресветата Троица ясно се открояват в първите три стиха на Библията.

Б)Да отворим Първото послание на св. апостол Павел до коринтяни (2:10), където четем: „А нам Бог откри това чрез Св. Дух, защото Духът прониква във всичко, дори и в дълбините Божии". Тук става дума за това, че Св. Дух изследва дълбините Божии.

В)И Господ дивно изпълни Своето обещание. В деня на Петдесетница, когато апостолите заедно със св. Дева Мария се молеха усърдно в Сионската горница, Той изпрати Св. Дух. И както в древност планината Синай се потресе от присъствието на Господа Йехова, тъй и Сионската горница се потресе от съшествието на Божия Дух. И както някога Господ слезе върху Синай сред гръм и мълнии, тъй и Св. Дух слезе в Сион сред бурно дихание и в огнени езици, като реален символ на огнено кръщение.
avatar
moisei
Admin

Брой мнения : 277
Join date : 22.04.2012
Age : 45
Местожителство : гр. Сливен

Re: Кой и Какво е Светия Дух ?

Писане  moisei on Пет Яну 17, 2014 8:14 pm

Привет  Cani

Уважавам  начина  по който мислиш , но се  разграничавам от него  , тъй като  мисля  , че този  начин  е повече  наложен  отколкото , библейски издържан . Никъде  в библията не се  говори  за  триедиство  или  три лица  на Бога , но се говори за един  единствен Бог  и Неговият Син  който  по силата на бащинството също е Бог и всичко  е предадено в Неговата  ръка .
Исус Христос обаче  ясно се  разграничава от своят  баща Йехова и категорично  го поставя над  себе си .

Йоан 14:28 Чухте, че ви казах: Отивам си и отново ще дойда при вас. Ако Ме обичахте, бихте се зарадвали за това, че отивам при Отца; [u]защото Отец е по-голям от Мен[/u]. написа:

Sponsored content

Re: Кой и Какво е Светия Дух ?

Писане  Sponsored content


    В момента е: Пет Дек 14, 2018 3:42 pm