Християнски Портал Тясната Порта

Място за Християнско общение - ( Един Бог , Една вяра , Една църква )

Вход

Забравих си паролата!

Януари 2019

ПонВтоСряЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Календар Календар

Кой е онлайн?

Онлайн е 1 потребител: 0 Регистрирани, 0 Скрити и 1 Гост

Нула


[ View the whole list ]


Най-много потребители онлайн: 15, на Пет Мар 07, 2014 8:37 pm

Социални мрежи-Връзки

Социални мрежи:
      facebook.com
      twitter.com
      myspace.com
      netlog.com

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

Top posters


Източникът на Злото, или:, Израилевият бог ли е Творецът на Всемира?

Share
avatar
moisei
Admin

Брой мнения : 277
Join date : 22.04.2012
Age : 45
Местожителство : гр. Сливен

Източникът на Злото, или:, Израилевият бог ли е Творецът на Всемира?

Писане  moisei on Нед Мар 19, 2017 8:37 am

Мир вам!

Привет на всички! Най-напред искам да се извиня на тези, на които съм липсвал тук, ако изобщо има такива. Но, понеже други ме обвиниха в съблазън, реших повече да не пиша, защото не е целта ми да правя съблазни. Обаче, понеже духовните неща и въпросите на вярата продължават да ме вълнуват, реших да споделя с всички вас някои от тези мои терзания и колебания, просто като мнение, а не да ви поучавам, важно е да го уточня. Та, на въпроса:
Смятате ли, че описаният в библията бог израилев е Творецът на Всемира? Мислите ли, че въобще има някакво Свръхсъщество, някакъв Център във Вселената, в безкрайния Космос, който си седи някъде там (къде ли?), контролирайки и управлявайки всичко и всички? Някакво Свръхсъщество извън Човека и Земята, държа да подчертая? Такъв ли е описаният в библията израилев бог? Аз не мисля. Но вие кажете, не искам да ви влияя. Само ще споделя с вас някои стихове от самата библия, които лично мен ме поставят в епицентъра и на разделителната линия по този въпрос - защото в самата библия има податки и за едното, и за другото, а аз и до днес не съм категоричен по отговора. Затова ми е любопитно какво мислите вие: Защо един всемирен Творец би създал въобще злото и злите? А ако друг ги е създал, защо му е позволено? И може ли друг освен Бог да твори? Но нека се върнем към писанията. Ето ви един от ключовите стихове в библията, който лично за мен е показателен за това кой сътвори злото и защо го използва (ще давам само препратки към стиховете, за да спестя място): Захария 8:10, този ще го дам:
"Защото преди ония дни нямаше заплата за човека, нито награда за труда на животните; нито за дохождащия, нито за отиващия имаше спокойствие от врага; и ДОПУЩАХ АЗ ВСЕКИ ЧОВЕК ДА ВОЮВА ПРОТИВ ДРУГИЯ... " Този пасаж кореспондира с едно друго признание на самия Йехова от Книга на пророк Исая, глава 45: стих 7: "Аз създавам светлината и творя тъмнината, правя мир и причинявам бедствие. Аз, Господ, върша всичко това." Мисля е ясно поне едно - че злото в нашия свят е дело на израилевия бог, на библейския. Не коментирам защо, как и т. н., но фактът е този. В същия смисъл на мен ми е странно защо същият е наричан всемилостив, справедлив, любящ, правдив, не гледащ на лице, и т. н. Цялото писание говори за точно обратното, обективно прочетено. Разбирам залитанията на новозаветните тълкувачи, но те самите забравят, че Исус Христос признава, че не е дошъл да разруши Закона и пророците, и стария завет, а да ги изпълни. Тоест, Христос е изпълнител на всичко писано в Тора, а не разрушител. Той е Йехова всъщност, въплътен в човешка плът, дошъл да осъществи обещаното в Тора, а не е друг общочовешки бог, противник на Израел и благодетел на народите. Голяма грешка е да се смята, че е така. Днешното християнство, и не само днешното, е вменило на Христос неща, нямащи нищо общо с идентичността му на Израилев Господ-ар и бог. Който всъщност мрази другите народи, и обича единствено своите си, без да го крие, признавайки сам същото, четем в библията. Приготвил за народите гняв и наказание, реки от кръв, насилие и страдание, а за своите, за Яков (Израел), Давид, за Аврамовия дом - прошка и обожествяване, и благодат в своето бъдещо (небесно) царство. Е, да, ще има спасени и от другите племена, но, да не забравяме, също подчертано в писанията - само като роби на Израел!
За да не разводнявам и претоварвам изложението на темата, в следващи постинги ще дам редица цитати от самата библия, които според мен доказват горната идея: Че библейското божество е чисто локално, земно, нямащо нищо общо с някакъв Небесен Творец и Център на Всемирната власт. Какъвто цертър според мен няма, понеже самата безкрайност на Всемира гъмжащ от светове и същества няма нужда от такъв, тази безпределност сама по себе си е самодостатъчна като Бог. Разбира се, не отричам, че тук, на Земята, няма друг бог, освен израилевия, библейския, който е най-изкусният, хитрият, лукавият, умният, силният, контролиращ с конспирации, зоговири, завери и машинации народите и хората, с цел превръщането им в роби на Израел, а елитът от избраните нему като богове на Земята (кой ли им обеща това?). Да, няма друг бог на Земята, освен Израил и бога му. Но, това значи ли, че е Всемирен Творец? Не, според мен. Дори да е творец на нашия свят, ако съдим по самото творение, както намеква и Павел, а творението е само зло, нечестие, скръб, смърт и тление - то защо да превъзнасяме един такъв творец? Винаги съм се питал, питам и вас: Защо да хвалим господ-ар, който ни е дал само тление, болести, нещастие, разлагане, гнилоч, страдание и смърт? Заради обещанията му, че ще промени това ли? Че ако може, защо не го е направил досега, питали ли сте се? Те и лъжливите политици обещават, знаете.wink.gif Но, дори да се изпълнят тези обещания, то - за кого? Накратко, както винаги съм казвал тук - за мен лично библията е просто една древна програма на самоназначили се и самообожствили се посредници на Бога, чиято цел е да контролират, ограбват и манипулират хората и народите чрез писанията, и така да се превърнат самите те в господ-ари над същите, както обаче им обеща... кой? Една "змия", описана в Битие. Интересна е тази препратка, нали.
Та, има ли на Земята бог извън Човека? Или всичко си е в нас, чрез нас, и за нас, без значение как ще бъде интерпретирано? Има ли Бог някъде на Небето, в Космоса, във Всемира, който е над Йехова и Христос? Защото, в Откровението четем, че бъдните, когато видят лицето на Бога, се визират в лицето на... Агнеца Божи, тоест пак на ЧОВЕКА бог Исус Христос, в Новия Йерусалим. Размишлявайте върху това. Никъде в библията не пише, че има някакъв бог извън този!
Ако мислите, че греша, поправете ме. Кажете какво мислите. А за размисъл аз ще ви дам някои цитати от писанията в подкрепа на горните ми разсъждения. Върху които очаквам вашия коментар.

    В момента е: Пон Яну 21, 2019 2:51 pm