Християнски Портал Тясната Порта

Място за Християнско общение - ( Един Бог , Една вяра , Една църква )

Вход

Забравих си паролата!

Декември 2018

ПонВтоСряЧетПетСъбНед
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Календар Календар

Кой е онлайн?

Онлайн е 1 потребител: 0 Регистрирани, 0 Скрити и 1 Гост

Нула


[ View the whole list ]


Най-много потребители онлайн: 15, на Пет Мар 07, 2014 8:37 pm

Социални мрежи-Връзки

Социални мрежи:
      facebook.com
      twitter.com
      myspace.com
      netlog.com

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

Top posters


Хипертония

Share
avatar
moisei
Admin

Брой мнения : 277
Join date : 22.04.2012
Age : 45
Местожителство : гр. Сливен

Хипертония

Писане  moisei on Нед Юли 22, 2012 7:21 am

Описание на хипертония
Хипертонията е широко разпространена болест. Тя се открива чрез измерването на кръвното налягане.
Измерване на стойностите на артериалното налягане
Артериалното кръвно налягане се измерва с две стойности, едната по-висока (систолично налягане), а другата - по-ниска (диастолично налягане). Стойностите на нормалното кръвно налягане не са еднакви за всички възрастови групи. При децата стойностите са по-ниски, при средна възраст - по-високи, а за възрастните хора - още по-високи. Кръвното налягане се измерва в милиметри живачен стълб. За хора между 16 и 30 - годишна възраст, систоличното кръвно налягане cе движи между 115 и 160 мм, а диастоличното - между 60 и 85 мм живачен стълб. За лица под 50-годишна възраст, систоличното налягане може да се движи между 115 и 16O мм, а диастоличното между 70 и 93 мм. Всяко диастолично налягане над 95 мм се приема за повишено, независимо от годините. Тези стойности не трябва да се смятат за абсолютни и решаващи, тъй като кръвното налягане може да показва известни отклонения, свързани с емоционалната настройка .Прави се сравнение между стойностите от миналото и настоящето. Когато кръвното налягане, измерено три последователни пъти при пълен покой, за хора в средна възраст даде стойности над 150 мм за систоличното и над 90 мм за диастоличното налягане, се възприема фактът, че има повишено кръвно налягане. Когато систоличното налягане е до 170-180 мм, имаме умерена хипертония, а когато е над 200-220 - имаме високостепенна хипертония.
Видове високо кръвно налягане
Имаме два типа високо кръвно налягане. При първия тип високото кръвно налягане не се съпровожда от друго заболяване - бъбречно, ендокринно и др. При този вид кръвно налягане говорим за първична есенциална хипертония. При втория тип високото кръвно налягане се дължи на заболяване на други органи - например жлези с вътрешна секреция, бъбреци и пр. Тук говорим за вторична хипертония и тя се явява като признак на друго заболяване. Затова при откриване на повишено кръвно налягане основният въпрос е за каква хипертония се касае - първична (есенциална) или вторична. Тъй като вторичната хипертония най-често се дължи на заболяване на бъбреците, то неколкократното изследване на урината е задължително. Така се изключва или потвърждава бъбречно страдание. За съжаление твърде много болни се лекуват години наред за повишено кръвно налягане, без да изследват урината си. Такива болни често се изненадват по-късно от напреднал и трудно лечим бъбречен процес. Първичната (есенциална) хипертония е често заболяване. Около 25-30 % от хората между 40 и 50-годишна възраст имат повече или по-малко повишено кръвно налягане. По-често боледуват хората, живеещи в градовете и занимаващи се с умствен труд, свързан с много напрежение и отговорности.
Причини за високо кръвно налягане
Безсънието, тревогите, нещастията играят важна роля за възникването на хипертонията. Има научни доказателства, които говорят за наследствена обремененост. Изтъкват се множество фактори, които имат значение за стартиране на хипертонията.
Основни фактори за развитието на хипертонията
Нервнопсихическо напрежение
Преяждане
Затлъстяване
Застоял начин на живот
Алкохол
Пушене
Прекалена консумация на кафе и чай
Консумация на солени храни
Приема се,че продължителното напрежение на нервната система води до отслабване на регулаторната й функция по отношение на кръвното налягане.
Стадии на хипертоничната болест
Първи стадий на хипертоничната болест- когато кръвното налягане е непостоянно повишено.
Втори стадий на хипертоничната болест - кръвното налягане е трайно повишено
Трети стадий на хипертоничната болест - високото кръвно налягане е довело до усложнения в сърцето, бъбреците, кръвоносните съдове на мозъка

Симптоми на високото кръвно налягане
Главоболие,локализирано в тила
Нервност,избухливост
Лесна умора
Сърцебиене
Прескачане на сърцето
Задух
Сърдечна астма
Възможни са и сърдечна недостатъчност с постоянен задух, както и инфаркт на сърцето.
Хипертонията се отразява и на мозъка. По-точно - върху кръвоносните съдове на мозъка.Тук се наблюдават ранни атеросклеротични промени, които оказват влияние на паметта и на характера на личността. В някои случаи се стига и до мозъчен инсулт.
Когато хипертонията не се лекува, тя дава тези усложнения - инфаркт на сърцето или мозъчен кръвоизлив.А есенциалната хипертония в определен момент засяга и бъбреците.
Лечение на хипертония
Лекарят е човекът, който трябва да определи лечението на високото кръвно налягане. То обикновено започва с промени в диетите. Най-важната промяна, това е ограничението на солта.
Кафето се намалява, а пушенето трябва да бъде спряно. Необходимо е да настъпят и промени в работата, ако тя е била силно стресираща. Нужно е да има почивки и кратки прекъсвания, за да може организмът да получи нужната релаксация.
Медикаментите обикновено се назначават до живот, така болният има едно добро качество на живот.

доц.Емануил Патев

    В момента е: Пет Дек 14, 2018 3:55 pm