Християнски Портал Тясната Порта

Място за Християнско общение - ( Един Бог , Една вяра , Една църква )

Вход

Забравих си паролата!

Януари 2019

ПонВтоСряЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Календар Календар

Кой е онлайн?

Онлайн е 1 потребител: 0 Регистрирани, 0 Скрити и 1 Гост

Нула


[ View the whole list ]


Най-много потребители онлайн: 15, на Пет Мар 07, 2014 8:37 pm

Социални мрежи-Връзки

Социални мрежи:
      facebook.com
      twitter.com
      myspace.com
      netlog.com

RSS feeds


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

Top posters


Световната Църква

Share
avatar
moisei
Admin

Брой мнения : 277
Join date : 22.04.2012
Age : 45
Местожителство : гр. Сливен

Световната Църква

Писане  moisei on Пон Юли 23, 2012 10:08 am

Наистина и аз си ги зададох същите въпроси преди да се опитам да дам някакво решение което естествено е само малък опит от моя страна да пресъздам и формулирам мислите в главата си , относно създаването на една
мощна дисциплинираща , жизненонеобходима надденоминационна структура, имаща за цел да преобщи ( обедини), хармонизира(подреди) и конторолира процесите , начина на служение и отношение към библейските ценности и принципи в Тялото Христово (църквата). Изключително трудна задача , която за много от нас изглежда непостижима и нереална , даже идеята да е постижима и добра, не казвам за модела които давам аз . Всъщност защо се нагърбих да разсъждавам върху това ;
- Защото смятам че за да се направят някакви реални(точни) заключения(изводи) и да има смисъл в разглеждането и обсъждането на всички въпроси свързани с божието слово тук говоря глобално , става въпрос за всички теми които
ни идват на ума и част от които са във този форум като давам пример :
-Имаме ли право да съдим
-Има ли петкратно служение
-Какво е апостол и какво пастИр
-Какво е новорождение
-Разрешено ли е да се говорят езици в църквата
-Може ли да се кръщават малки деца
-Трябва ли да плащаме десятък
-Какво е благодатта
-Има ли предопределение
-Да спазваме ли съботите
-Иконите идол ли са
-Защо има деноминации и коя е истинската.
-Каква е крайната цел на Бог за човека.
-Къде е мястото на жената в църквата и семейството.
-Как трябва да се молим и хвалим Бога.
-Какво хваление и молитва приема БОГ.
- И още много други , по които въпроси ние трябва да имаме категорично мнение изградено, оформено и консолидирано за полза на всички нас с цел да издирим Божието намерение , и всеки един от нас да бъде грабнат и да се намери на мястото приготвено му от Създателя Бог.

Когато говоря за единство аз говоря за крайна цел да е една и начините и пътя към нея да са в хармония между отделните
християнски общности което ми е изключително трудно да повярвам че някога може да бъде осъществено като цел.
Искам да се застраховам обаче тъй като знам че винаги върху словото ще има спорове и разногласия които мисля че колкото са полезни толкова са и вредни тъй като всеки от нас в различна степен познава словото и има изградена индивидуална библейска култура оформена и повлияна от църквата съответно деноминацията както и от лични преживявания със Бог и хората , което естествено не е лошо стига да се впрегне в правилната посока.
Тук задавам въпроса кои може да реши коя е библейската истината по отношение на въпросите които толкова често си задаваме , даже бих вмъкнал от както съществува Словото на Бога и вярата ни в Него, която трябва да приемаме спазваме(живеем)
Кои може да издири истината заложена в библията , даваща ни правилно отношение и поглед в служението ни пред Бога, както и в принципите ,законите и изискванията които Той има към нас.
Или казано по друг начин как може всички неща , върху които нямаме добър отговор и ни притесняват да не би да се заблуждаваме и да вършим грях и да не би да не служим на Бога както трябва, и сме получили обаче задоволителен отговор които ни дава ясна светлина какво трябва да правим за напред , - да бъдат утвърдени и наложени като начин на живот които Бог иска и съответно да има и контрол за утвърдения отговор за начина на служение . В противен случаи всичко се обезмисля.

- Друг въпрос ако Бог иска да извърши нещо сега , говорим за нещо много добро и да поиска да изяви волята си чрез някои . Например нещото е да бъдат доведени до покаяние 100 000 човека . Как можем да разберем дали е лъжа или истина.Кой може да вземе решение и да направи преценка дали е от Бога или е поредното заблуждение и печелене на точки.

Нека видим какво ни казва словото :

,
Quote
,Обаче Аз ви казвам истината, за вас е по-добре да отида Аз, защото, ако не отида, Утешителят няма да дойде на вас; но ако отида, ще ви го изпратя.
8 И той, когато дойде, ще обвини света за грях, за правда и за съдба;
9 за грях, защото не вярват в Мене;
10 за правда, защото отивам при Отца, и няма вече да Ме виждате;
11 а за съдба, защото князът на тоя свят е осъден.
12 Имам още много неща да ви кажа; но не можете да ги понесете сега.
13 А когато дойде онзи, Духът на истината, ще ви упътва на всяка истина; защото няма да говори от себе си, но каквото чуе, това ще говори, и ще ви извести за идните неща.
14 Той Мене ще прослави, защото от Моето ще взема и ще ви известява.''


Ето и големият въпрос Кои може да каже дали думите идват от Святият Дух или от човека.

И говоренето ми, и проповядването ми не ставаха с убедителните думи на мъдростта, но с доказателство от Дух и от сила; (1 Коринтяни 2:4)

Quote
А на нас Бог откри това чрез Духа; понеже Духът издирва всичко, даже и Божиите дълбочини.
11 Защото кой човек знае що има у човека, освен духът на човека, който е в Него? Така и никой не знае що има у Бога, освен Божият Дух.
12 А ние получихме не духа на света, но Духа, който е от Бога, за да познаем това, което Бог е благоволил да ни подари;
13 което и възвестяваме, не с думи научени от човешка мъдрост, но с думи научени от Духа, като поясняваме духовните неща на духовните човеци.
14 Но естественият човек не побира това, което е от Божия Дух, защото за него е глупост; и не може да го разбере, понеже, то се изпитва духовно.

1(Иоан 4)

Quote
1 Възлюбени, не вярвайте на всеки дух, но изпитвайте духовете дали са от Бога; защото много лъжепророци излязоха по света.
2 По това познавайте Божия Дух: всеки дух, който изповяда, че Исус Христос дойде в плът, е от Бога;
3 а никой дух, който не изповядва Спасителя {Гръцки: Исуса.}, не е от Бога; и това е духът на Антихриста, за когото сте чули, че иде, и сега е вече в света.

15 Но духовният човек изпитва всичко; а него никой не изпитва.
16 Защото, "Кой е познал ума на Господа, За да може да го научи? А ние имаме ум Христов.
(1Коринтяни 2)

(2 Коринтяни11)

Quote
4. Защото, ако дойде някой и ви проповядва друг Исус, когото ние не сме проповядвали, или ако получите друг дух, когото не сте получили, или друго благовестие, което не сте приели, вие лесно го търпите.

13 Защото такива човеци са лъжеапостоли, лукави работници, които се преправят на Христови апостоли.
14 И не е чудно; защото сам сатана се преправя на светъл ангел;
15 тъй че, не е голямо нещо, ако и неговите служители се преправят на служители на правдата. Но тяхната сетнина ще бъде според делата им.


Така защо цитирам тия стихове , защото тия стихове ни дават представа че има Свят Дух които Господ ни изпраща да ни изявява волята Си има и лъжлив дух които ни обърква и ни кара да имаме неправилно отношение към библията и Бога. Това е ясно . Не е ясно обаче как да избегнем заблудата и да сме максимално обедени че сме избрали правилната позиция.

Нека разгледаме деноминациите и църквите:

-петдесятни
-конгрешани
-баптисти
-адвентисти
-лутерианци
-апостолски църкви
-православни
-католици

други:
-свидетели на Иехова
-Мормони

и още много други религиозни течения които не бих могъл да изброя тъи като не съм запознат добре с ученията им.
За мюсюлманите , будистите ,хиндуйстите и др . които не изповядват Исус Христос няма да стане дума тъй като те нямат пряко отношение към християнската вяра.

Всяка от тези религиозни общности си е изградила собствен начин на служение , поклонение , хваление и убеждение върху библейските закони ,повелия ,правила ,изисквания и всичко което ни гарантира че душата ни е спасена.
Някои от правилата се повтарят почти във всяка общност , но някои по които няма допирни точки са станали предпоставка за скрити , тайни воини между отделните деноминации с цел да се докаже правотата на служението на дадената общност и да бъдат привлечени повече хора имащи твърдото убеждение че са попаднали на така дълго търсеното място за спасението на техните души.

Нека не изключваме и не забравяме възможността че Словото на Бога попаднало в неподходящите ръце може да бъде мощен инструмент за манипулация и ограбване на хората както материално така и духовно . Всъщност ние сме и свидели на всичко това .

Едва ли можем да се справим изцяло с тези проблеми , тъй като Словото изрично ни предупреждава че всичко това трябва да стане въпросът е обаче ние какво ще правим докато словото на Бога се изпълнява около нас.

Колко от нас вярват че Бог говори , снабдява ,изцерява , утешава и ни помага и днес , сигурно няма такъв които да не вярва защото всеки го е изпитал. Всеки от нас има някакво преживяване с Бога и никои не иска да повярва че няма Бог и всичко е една духовна авантюра произлязла от безпомощността и самотата ни в определени моменти от живота ни . Кое ни кара така твърдо да вярваме че има Бог и Словото му е живот за нас. Не казвам че във всеки от нас не се прокрадват и такива съмнения които когато потърсим Бога бързо се изпаряват както са и дошли.

Има една стара песен която много от нас са я пели тя се казва ,, колко е хубаво братя и сестри всички да сме в едно "
Наистина сигурно това е най трудно осъществимата задача , имайки предвид създалите се вече тежки отчуждаващи обстоятелства.

Колко хубаво би било всички общности и деноминации да потърсят разумният, конструктивният диалог и да изгладят различията и изпълнени с Божият мир и мъдрост да тласнат църквата от суетата и гоненето на вятъра към любовта ,мира и разбирателството.
Сигурно милиони са изхарчени за предварително обречени клаузи и глезотии които едва ли имат някаква стойност пред Бога и като че ли никои не се интересува какво се случва в църквата която днес се е превърнала във втората вавилонска кула върху която Бог разбърква този път не езиците, а вярата ни .

Ето защо за мен е изключително необходимо , да се създаде една мощна нова организация(църква тяло) която да ни даде едно ново начало и прочисти(филтрира) вярата в служението ни към Господа от наслоилата се мръсотия със времето, да застане срещу това толкова мощно оръжие на сатана(евангелието на просперитета) и всички ония вълци грабители които са влезли в църквите само за да излъжат, заколят и погубят,както и да въведе така желания Библейски ред и хармония които предполагам всички от нас искаме .Старата дреха е вече прекалено овехтяла , накъсана и колкото и да я кърпиш повече се къса . Разядена е от молци и мръсна .Нека съблечем стара вече непотребна дреха и да облечем новата, скроена от чист и здрав плат . С тази нова дреха мисля че е по възможно
да поканим Светият Боожии Дух отново в църквата.

Аз съм нарекъл тази световна организация парламент в моята публикация , тъй като исках да е по лесно на читателите да схванат идеята. Дано и думата която съм употребил да не ви накара да правите аналогия със светските, политически и финансови структури действащи сега макар че и там има много добри неща от които бихме могли да се поучим , а защо не и да използваме.
Тази новосъздадена църква (организация ) би могла да се нарича ,,Обединена Световна Христова Църква '' или ,,Организация на Обединените Христови Църкви". Зависи Бог какво име ще поиска за невястата си .

Тук скъпи приятели ( братя и сестри) не трябва да забравяме още един много важен , бих казал изключително важен момент които много често забравяме и той е , че ние сме във война .

Quote
11. Облечете се в Божието всеоръжие, за да можете да устоите срещу хитростите на дявола.
12 Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, но срещу началствата, срещу властите, срещу духовните сили на нечестието в небесните места.
13 Затова вземете Божието всеоръжие, за да можете да противостоите в злия ден, и, като надвиете на всичко, да устоите.
14 Стойте, прочее, препасани с истина през кръста си и облечени в правдата за бронен нагръдник,
15 и с нозете си обути с готовност чрез благовестието на мира.
16 А освен всичко това, вземете вярата за щит, с който ще можете да угасите всичките огнени стрели на нечестивия;
17 вземете тоже за шлем спасението и меча на Духа, който е Божието слово;


Тук е мястото да спомена че на моменти ми се струва че организацията и служителите на сатана като че ли са доста добре организирани и като че ли доста по добре си вършат работата , тъй като виждаме какви са резултатите от тяхната работа и знаете ли кое е най важното за мен изключително малко съпротива срещат, няма кои да им пречи.

Каква е причината да разглеждам тия въпроси , причината е че въпросите са навързани един за друг и за да се даде
някакво що годе разумно предложение трябва да разгледаме доста въпроси които , надявам се разглеждаики ги ще ни дадат някаква по ясна представа какво може да се направи и как можем да излезнем от пустинята на егоцентризма ,лицемерието и малодушието и да влезем в живата Божия църква изпълнена с любов , правда и състрадание. Знам че за много от нас това изглежда най налудничавата идея която човек може да преследва . По скоро за много от нас това е мечта , блян, но в интерес на истината колкото повече пиша по тая тема толкова по осъществима ми се вижда , ала всичко е въпрос на работа и време.

Сега бих искал да разгледаме какви са били апостолите в библията и каква е тяхната функция (работа) и дали е възможно в днешно време да има апостоли и как могат да бъдат открити и избрани.
Нека погледнем какво ни казва словото.

Лука:9
Quote
1 И като свика дванадесетте, даде им сила и власт над всички бесове, и да изцеляват болести.
2 И изпрати ги да проповядват Божието царство и да изцеляват болните.
3 И каза им: Не вземайте нищо за път, ни тояга, ни торба ни хляб, ни пари, нито да имате по две ризи.
4 И в която къща влезете там седете, и от там тръгвайте на път.
5 И ако някои не ви приемат, когато излизате от оня град отърсете и праха от нозете си за свидетелство против тях.
6 И те тръгнаха и отиваха по селата и проповядваха благовестието и изцеляваха на всякъде.
И като се върнаха апостолите, разказаха на Исуса все що бяха извършили; и Той ги взе и се оттегли на саме [в уединено място] до един град наречен Витсаида.
11 А множествата като разбраха това, отидоха подире Му; и Той ги посрещна с готовност, и им говореше за Божието царство, и изцеляваше ония, които имаха нужда от изцеление.

Лука 11: 49
Затова и Божията премъдрост рече: Ще им пращам пророци и апостоли и едни от тях ще убият и изгонят;

Лука22
24 Стана още и препирня помежду им, кой от тях се счита за по-голям.
25 А Той им рече: Царете на народите господаруват над тях, и тия, които ги владеят се наричат благодетели.
26 Но вие недейте така; а по-големият между вас нека стане като по-младият, и който началствува - като онзи, който слугува.
27 Защото кой е по-голям, този, който седи на трапезата ли, или онзи, който слугува? Не е ли този, който седи на трапезата? Но Аз съм всред вас, като онзи, който слугува.
28 А вие сте ония, които устояхте с Мене в Моите изпитни.
29 Затова, както Моят Отец завещава царство на Мене, а Аз завещавам на вас,
30 да ядете и да пиете на трапезата Ми в Моето царство; и ще седнете на престола да съдите дванадесетте Израилеви племена.
31 [И рече Господ]: Симоне, Симоне, ето, Сатана ви изиска всички, за да ви пресее като жито;
32 но Аз се молих за тебе, да не ослабне твоята вяра; и ти, когато се обърнеш, утвърди братята си.

Деян.1:2
2 .до деня, когато се възнесе, след като даде чрез Светия Дух заповеди на апостолите, които беше избрал;
Деян.1:26
И хвърлиха жребие за тях, и жребието падна на Матия; и той се причисли към единадесетте апостоли.

Деян 2
41 И тъй, тия, които приеха поучението му, се покръстиха; и в същия ден се прибавиха около три хиляди души.
42 И те постоянствуваха в поучението на апостолите, в общението, в преломяването на хляба и в молитвите.
43 И страх обзе всяка душа; и много чудеса и знамения ставаха чрез апостолите.
44 И всичките вярващи бяха заедно, и имаха всичко общо;
45 и продаваха стоката и имота си, и разпределяха парите на всички, според нуждата на всекиго.
46 И всеки ден прекарваха единодушно в храма, и разчупваха хляб по къщите си, и приемаха храна с радост и простосърдечие,
47 като хвалеха Бога, и печелеха благоволението на всичките люде. А Господ всеки ден прибавяше на църквата ония, които се спасяваха.

Деян 4
31 И като се помолиха, потресе се мястото, гдето бяха събрани; и всички се изпълниха със Светия Дух, и с дързост говореха Божието слово.
32 А множеството на повярвалите имаше едно сърце и душа; и ни един от тях не казваше, че нещо от имота му е негово, но всичко им беше общо.
33 И апостолите с голяма сила свидетелствуваха за възкресението на Господа Исуса; и голяма благодат почиваше над всички тях.
34 Па и никой от тях не беше в лишение; защото всички, които бяха стопани на ниви или на къщи, продаваха ги, и донасяха цената на продаденото,
35 и слагаха я при нозете на апостолите; и раздаваше се на всекиго според колкото имаше нужда.

Деян 5
2 И чрез ръцете на апостолите ставаха много знамения и чудеса между людете, (и те всички бяха единодушно в Соломоновия трем;
13 а от другите никой не смееше да се присъедини към тях; людете, обаче, ги величаеха;

8 туриха ръце на апостолите и положиха ги в общата тъмница.
19 Но ангел от Господа през нощта отвори вратата на тъмницата та ги изведе и рече:
20 Идете, застанете в храма та говорете на людете всичките думи на тоя живот.

21.Те, като чуха това, на съмване влязоха в храма и поучаваха. А първосвещеникът дойде с ония, които бяха с него и, като свикаха синедриона и цялото старейшинство на израилтяните, пратиха в тъмницата да доведат апостолите.
29.А Петър и апостолите в отговор рекоха: Подобава да се покоряваме на Бога, а не на човеците.

Деян 6
По това, дванадесетте свикаха всичките ученици и рекоха: Не е добре ние да оставим Божието слово и да прислужваме на трапези.
3 И тъй, братя, изберете измежду вас седем души с одобрен характер, изпълнени с Духа и с мъдрост, които да поставим на тая работа.
4 А ние ще постоянствуваме в молитвата и в служение на словото.
5 И това предложение се хареса на цялото множество; и избраха Стефана, мъж пълен с вяра и със Светия Дух, и Филипа, Прохора, Никанора, Тимона, Пармена и Николая, един прозелит от Антиохия.
6 Тях поставиха пред апостолите: и те, като се помолиха, положиха ръце на тях.
7 И Божието учение растеше, и числото на учениците в Ерусалим се умножаваше твърде много; и голямо множество от свещениците се подчиняваха на вярата.

Деян 8 :18
Тогава апостолите полагаха ръце на тях и те приемаха Светия Дух.

Деян 14 ; 4
И множеството в града се раздвои; едни бяха с юдеите, други с апостолите.

Деян 14 : 14
Като чуха това апостолите Варнава и Павел, раздраха дрехите си, скочиха всред народа, та извикаха, казвайки:

Деян 15
2 И тъй, като стана доста препирня и разискване между тях и Павла и Варнава, братята наредиха Павел и Варнава и някои други от тях да възлязат за тоя въпрос в Ерусалим до апостолите и презвитерите.
3 Те, прочее, изпратени от църквата, минаваха и през Финикия и през Самария, та разказваха за обръщението на езичниците; и доставяха голяма радост на всичките братя.
4 А като стигнаха в Ерусалим, бяха приети от църквата и от апостолите и презвитерите, и разказваха все що беше извършил Бог чрез тях.
5 Но, рекоха те, някои от повярвалите между фарисейската секта станаха та казаха: Нужно е да се обрязват езичниците, и да им се заръча да пазят Моисеевия закон.
6 Тогава апостолите и презвитерите се събраха да разискват тоя въпрос.

Деян 15
Тогава апостолите и презвитерите с цялата църква намериха за добре да изберат изпомежду си човеци, и да ги пратят в Антиохия с Павла и Варнава, - а именно: Юда, наречен Варсава, и Сила, водители между братята.
23 И писаха им по тях следното: От апостолите и по-старите братя, поздрав до братята, които са от езичниците в Антиохия, Сирия и Киликия.

25 то ние, като дойдохме до единодушие, намерихме за добре да изберем мъже и да ги пратим до вас заедно с любимите ни Варнава и Павла,
26 човеци, които изложиха живота си на опасност за името на нашия Господ Исус Христос.
27 И така изпращаме Юда и Сила, да ви съобщят и те устно същите неща.
28 Защото се видя добре на Светия Дух и на нас да ви не налагаме никоя друга тегота, освен следните необходими неща:
29 да се въздържате от ядене идоложертвено, кръв и удавено, тоже и от блудство; от които ако се пазите, добре ще ви бъде. Здравейте.
30 И така, изпратените слязоха в Антиохия, и като събраха всичките вярващи дадоха им посланието.
31 И те, като го прочетоха, зарадваха се за успокоението що им даваше.
32 А Юда и Сила, които бяха и сами пророци, увещаваха братята с много думи, и ги утвърдиха.

Деян 16
4 И като ходеха по градовете, предаваха им наредбите определени от апостолите и презвитерите в Ерусалим, за да ги пазят.
5 Така църквите се утвърждаваха във вярата, и от ден на ден се умножаваха числено.

Рим 16
7 Поздравете Андроника и Юния, моите сродници и някога заедно с мене затворници, които между апостолите се считат за бележити и които още преди мене бяха в Христа.
1 Кор 4
9 .защото струва ми се, че Бог изложи нас, апостолите, най-последни, като човеци осъдени на смърт; защото станахме показ на света, на ангели и на човеци;
1 Кор 9
5 Нямаме ли право и ние, както другите апостоли, и братята на Господа, и Кифа, да водим жена от сестрите?
6 Или само аз и Варнава нямаме право да не работим за прехраната си?
7 Кой войник служи някога на свои разноски? Кой насажда лозе и не яде плода му? Или кой пасе стадо и не яде от млякото на стадото?
8 По човешки ли говоря това? Или не казва същото и законът?

1Кор 12
28 И Бог е поставил някои в църквата да бъдат: първо апостоли, второ пророци, трето учители, други да правят чудеса, някои имат изцелителни дарби, други с дарби на помагания, на управлявания, на говорене разни езици.
29 Всички апостоли ли са? всички пророци ли са? всички учители ли са? всички вършат ли велики дела?
30 Всички имат ли изцелителни дарби? всички говорят ли езици? всички тълкуват ли?
31 Копнейте за по-големите дарби; а при все това аз ви показвам един превъзходен път.

2 Кор 12
Наистина, признаците на апостолите се показаха между вас с пълно търпение, чрез знамения, чудеса и велики дела.

Гал 1
17 нито възлязох в Ерусалим при ония, които бяха апостоли преди мене, но заминах за Арабия, и пак се върнах в Дамаск.
18 Тогава, след три години, възлязох в Ерусалим за да се запозная с Кифа, и останах при него петдесет дни;
19 а друг от апостолите не видях, освен Якова, брата Господен.

Ефес 2
19 Затова вие не сте вече странни и пришелци, но сте съграждани на светиите и членове на Божието семейство;
20 понеже бяхте съградени върху основата на апостолите и пророците, като е краеъгълен камък сам Христос Исус,
21 върху когото всяко здание, стройно сглобено, расте за храм свет на Господа;
22 в който и вие се вграждате заедно в Духа за Божие обиталище.

Ефес 4
И Той даде едни да бъдат апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители,
12 за делото на служението, за назиданието на Христовото тяло, с цел да се усъвършенствуват светиите;
13 докле всички достигнем в единство на вярата и на познаването на Божия Син, в пълнолетно мъжество, в мярката на ръста на Христовата пълнота;
14 за да не бъдем вече деца, блъскани и завличани от всеки вятър на учение, чрез човешката заблуда, в лукавство, по измамителни хитрости;
15 но, действуващи истинно в любов, да пораснем по всичко в Него, Който е главата, Христос,

Откр 2

2 Зная твоите дела, труда и търпението ти, и че не можеш да търпиш злите човеци, и си изпитал ония, които наричат себе си апостоли, (а не са), и си ги намерил лъжливи;

Откр 21
14 И градската стена имаше дванадесет основни камъка с дванадесет имена на тях, имената на дванадесетте апостоли на Агнето.

И така това е словото в Новият завет което ни дава представа какъв е бил животът на апостолите, какви отговорности са носили , как са организирали работата си и как са правили избор на епископи ,дякони , презвитери .

Нека видим какво пише за епископите :

Деян.20
28 Внимавайте на себе си и на цялото стадо, в което Светият Дух ви е поставил епископи, да пасете църквата на Бога, която Той придоби със Собствената Си кръв.
29 Аз зная, че подир моето заминаване ще навлязат между вас свирепи вълци, които няма да жалят стадото;
30 и от самите вас ще се издигнат човеци, които ще говорят извратено, та ще отвличат учениците след себе си.

1 Тимотей 3

1 Вярно е това слово: Ако се ревне някому епископство, добро дело желае.
2 Прочее, епископът трябва да бъде непорочен, мъж на една жена, самообладан, разбран, порядъчен, честолюбив, способен да поучава,
3 не навикнал на пияни разправии, не побойник, а кротък, не крамолник, не сребролюбец;
4 който управлява добре своя си дом и държи чадата си в послушание с пълна сериозност;
5 (защото ако човек не знае да управлява своя си дом, как ще се грижи за Божията църква?)
6 да не е нов във вярата, за да се не възгордее и падне под същото осъждане с дявола.
7 При това, той трябва да се ползува с добри отзиви и от външните, за да не падне в укор и в примката на дявола.

Тит 1
Защото епископът трябва да бъде непорочен, като Божий настойник, не своеволен, нито гневлив, нито навикнал на пияни разправии, нито побойник, нито да е лаком за гнусна печалба;
8 а гостолюбив, да обича доброто, разбран, праведен, благочестив, самообладан;
9 който да държи вярното слово според както е било научено, за да може и да увещава със здравото учение, и да опровергава ония, които противоречат.
10 Защото има мнозина непокорни човеци, празнословци и измамници, а особено от обрязаните,
11 чиито уста трябва да се затулят, човеци, които извращат цели домове, като учат за гнусна печалба това, което не трябва да учат.

1Петър2
25 Защото като овце блуждаехте, но сега се върнахте при Пастиря и Епископа на душите ви.

Ето словото и за презвитерите.

Деян 12
29 Затова учениците наредиха да изпратят всеки според състоянието си, помощ на братята, които живееха в Юдея;
30 което и сториха, и я изпратиха до презвитерите чрез ръката на Варнава и Сила

Деян 15
6Тогава апостолите и презвитерите се събраха да разискват тоя въпрос.

Деян 15
Тогава апостолите и презвитерите с цялата църква намериха за добре да изберат изпомежду си човеци, и да ги пратят в Антиохия с Павла и Варнава, - а именно: Юда, наречен Варсава, и Сила, водители между братята.

Деян 16
4 И като ходеха по градовете, предаваха им наредбите определени от апостолите и презвитерите в Ерусалим, за да ги пазят.
5 Така църквите се утвърждаваха във вярата, и от ден на ден се умножаваха числено.

Сега да погледнем какво пише за дяконите .

1 Тимотей3

8 Така и дяконите трябва да бъдат сериозни, не двуезични, да не обичат много вино, да не бъдат лакоми за гнусна печалба,
9 да държат с чиста съвест тайната на вярата.
10 Също и те първо да се изпитват и после да стават дякони, ако са непорочни.
11 Тъй и жените им {Или: дякониците.} трябва да бъдат сериозни, не клеветници, самообладани, верни във всичко.
12 Дяконите да бъдат мъже всеки на една жена, и да управляват добре чадата си и домовете си.
13 Защото тия, които са служили добре като дякони, придобиват за себе си добро положение и голямо дръзновение във вярата на Христа Исуса.

Нека хвърлим един поглед и на Снедриона и първосвещениците които продължават да упражняват власт.

Еврей 7
26 Защото такъв първосвещеник ни трябваше: свет, невинен, непорочен, отделен от грешните и възвисен по-горе от небесата;
27 Който няма нужда всеки ден, като ония първосвещеници, да принася жертви първо за своите грехове, после за греховете на людете; защото стори това веднъж за винаги, като принесе Себе Си.
28 Защото законът поставя за първосвещеници немощни човеци; а думите на клетвата, която беше подир закона, поставят Сина, Който е усъвършенствуван за винаги.

Матей 5
А пък Аз ви казвам, че всеки, който се гневи на брата си [без причина], излага се на съд; и който рече на брата си Рака {Безделниче.}, излага се на Синедриона; а който му рече: Бунтовни безумецо, излага се на огнения пъкъл.

Марк 14
А пък Аз ви казвам, че всеки, който се гневи на брата си [без причина], излага се на съд; и който рече на брата си Рака {Безделниче.}, излага се на Синедриона; а който му рече: Бунтовни безумецо, излага се на огнения пъкъл.

Марк 14
55 И като се разсъмна, събраха се народните старейшини, главни свещеници и книжници, и Го заведоха в синедриона си и Му рекоха:

Лука 22
66 И като се разсъмна, събраха се народните старейшини, главни свещеници и книжници, и Го заведоха в синедриона си и Му рекоха:

Деян 21
Те, като чуха това, на съмване влязоха в храма и поучаваха. А първосвещеникът дойде с ония, които бяха с него и, като свикаха синедриона и цялото старейшинство на израилтяните, пратиха в тъмницата да доведат апостолите.

Деян 5
34 Но един фарисей, на име Гамалиил, законоучител, почитан от всички люде, се изправи в синедриона и заповяда да извадят вън апостолите за малко време;

Деян 6
12 И подбудиха людете със старейшините и книжниците, и като дойдоха върху него, уловиха го и го докараха в синедриона,

Деян22
30 На утринта, като искаше да разбере същинската причина, по която юдеите го обвиняваха, той го развърза, заповяда да се съберат главните свещеници и целият им синедрион, и доведе долу Павла та го постави пред тях.

Деян 23
6 А когато Павел позна, че една част са садукеи, а другите фарисеи извика в синедриона: Братя, аз съм фарисей, син на фарисеи; съдят ме поради надеждата и учението за възкресението на мъртвите.


Това са общо взето са почти всички стихове от Новият завет които ни дават някаква представа за йерархията , структурата и принципите на служение на новозаветната църква като тук включвам първосвещениците и синедриона макар че първосвещениците са служители от старият завет , но нямам спомен думата синедрон да се използва в старият завет може би е взаимствана от Римската империя не зная.

Нека да се опитаме да направим няколко кратки извода на база на цитираното слово и да се
опитаме да дадем определение за служението и функцията на апостолите.
До тук казанато виждаме че апостолите са универсални ( петктратни служители ) или по точно казано те са хората който организират , избират и контролират църквата в самото начало като цяло и дават пример как трябва да се служи на Бога . Виждаме че плътно до тях са презвитерите , навсякъде в словото думата презвитер се употербява с думата апостол , което ми навява мисълта че презвитерите също имат много отговорна роля в сформирането и ръководенето на църквата .

Големият въпрос обаче е може ли да има апостоли след дванадесетте апостола на Исус и ако е така или пък не е е така кои трябва да ръководи църквата .

Quote
1. Матия заема мястото на Юда чрез жребие
2. Павел избран по пътя за Дамаск чрез видение , а на друго място се казва че е избран още от утробата на майка си.
3. 1 Кор 9
5 Нямаме ли право и ние, както другите апостоли, и братята на Господа, и Кифа, да водим жена от сестрите?
6 Или само аз и Варнава нямаме право да не работим за прехраната си?
Деян 14 : 14
Като чуха това апостолите Варнава и Павел, раздраха дрехите си, скочиха всред народа, та извикаха, казвайки - тук в тези стихове Варнава е наречен апостол.
4 Рим 16
7 Поздравете Андроника и Юния, моите сродници и някога заедно с мене затворници, които между апостолите се считат за бележити и които още преди мене бяха в Христа
.

- тук също можем да тълкуваме за Адроник и Юний че се намеква че са апостоли, макар че стихът може да се изтълкува и по друг начин.

Така това донякъде ни доказва че може да има апостоли избрани не директно от Исус преди да е разпнат както бяха

12- те със Юда които го предаде .
Знаем също че в градската стена на Небесният Ерусалим ще има дванадесет основни камъка с имената на дванадесетте апостола на Исус , което естествено е справедливо тъи като всичко тръгва от тях . Те предават учението на верни хора и са платили с живота си за изграждането на Божието царство. Но според мен това не значе ,че не може да има други апостоли освен тях.

Освен това още един стих породи голям интерес в мен ;

Матей 5
Quote
А пък Аз ви казвам, че всеки, който се гневи на брата си [без причина], излага се на съд; и който рече на брата си Рака {Безделниче.}, излага се на Синедриона; а който му рече: Бунтовни безумецо, излага се на огнения пъкъл.


Тези думи на Господа категорично ни показват че съд трябва да има , но интересното е че в този стих той не отхвърля
Синедриона като действащ съдебен орган в тогавашното общество още повече че това беше органът които го осъди на смърт. Голям парадокс .

Започвам вече да схващам и защо Бог не е представил йерархията в църквата по начина по които ние хората сме свикнали да схващаме нещата. Имам предвид като начин на подчинение и покорство което безспорно е много необходимо, като се има предвид че Бог държи изключително много на реда и дисциплината което без тия двете е невъзможно. Тук обаче според мен Исус поставя ( утвърждава един нов начин на служение, подчинение и покорство ) които е изключително ефикасен ако се използва както трябва. Това е и закона на съвършената Божия Любов утвърден до века.

    В момента е: Пон Яну 21, 2019 2:48 pm